ВІП ВОРОТА КИЇВ
UA MarketКиївська областьІнтернет-магазин «Віп Ворота Київ»Відкатні ворота своїми руками заборні
Контакти
Ми в соціальних мережах

Відкатні ворота своїми руками заборні

Це найпоширеніший і найкомфортніший тип воріт. Відкатні заборні ворота, на відміну від класичних стулкових воріт вимагають комплектуючі для воріт це так звана фурнітура для воріт - так, це додаткові витрати, крім того ще зовсім недавно дістати її було досить непросто. У ті далекі часи ціна комплекту фурнітури наближалася до ціни старого Москвича і тому недоступна більшості наших співвітчизників. 10-15 років тому дозволити собі встановити такі ворота могли собі дозволити тільки люди з дуже хорошим достатком, а автоматизувати їх - це зовсім з області фантастики. На наше щастя часи та обставини змінюються і фурнітура для воріт стала більш ніж доступною за ціною і все більше людей виготовляють відкатні ворота своїми руками і тим самим економлять відчутні гроші. Якщо Ви слідуватимете порадам нашого ресурсу, то зможете зробити заборні відкатні ворота самі не гірше ніж це роблять воротні фірми. Відкатні ворота мають один ньюанс у порівнянні з розстібними це - необхідність наявності місця для відкату воріт.

Щоб обчислити скільки місця потрібно для відкочування воріт потрібно ширину отвору у світлі помножити на 1.4. Іншими словами місця для відкату має бути більше ніж ширина отвору на 40%, оскільки відкатні ворота складаються з полотна та противаги довжина, якого 40% від полотна. Див креслення-схему відкатних воріт у загальному випадку:

Отже, чому ж люди з просунутим мисленням обирають ворота відкотів? Переваг у воріт набагато більше, ніж недоліків. По-перше, відкатні ворота не мають напрямних ні внизу, ні вгорі отвору - це дозволяє проїзд автомобілям абсолютно будь-якої висоти. Ворота відкотів рухаються за рахунок жорсткої напрямної, привареної до каркаса воріт. Напрямна рухається по роликових каретках, жорстко закріплених на бетонному фундаменті для воріт. Для виготовлення роликів воріт відкатних використовуються тільки закриті підшипники кочення . Роликові каретки "їздять" усередині направляючої для відкатних воріт – вони захищені від дощу, снігу та бруду, що суттєво продовжує термін служби воріт. На кожній роликовій каретці є по 8 роликів (по 4 з кожного боку), ролик складається з підшипника з напресованою на нього металевою обоймою. При нормальній експлуатації ролики розраховані на 70000 циклів відкриття/закриття, а це близько 10-15 років. Механізм для відкатних воріт не слід чимось змащувати оскільки пісок і бруд, що потрапили в мастило, будуть тільки ускладнювати хід відкатних воріт. З чого складається комплект для воріт дивіться в розділі фурнітура для воріт.

ЗАшити каркас відкатних воріт можна будь-яким матеріалом на Ваш смак - профнастилом, кованим малюнком, деревом, стільниковим полікарбонатом, металевим листом, алюмінієвим сайдингом, металевою фільонкою і т.д.

Відкатні (розсувні) ворота є комфортними у користуванні та дуже практичними. Їх дуже легко і головне недорого автоматизувати, відкатні ворота майже не потрібно обслуговувати. Умовним недоліком відкатних воріт є необхідність наявності достатнього місця для їхнього відкату - тому досить часто не можна здійснити встановлення відкатних зсувних воріт саме через брак місця для їхнього відкату. Іноді навіть немає іншого виходу як встановлювати відкатні ворота з зовні - тобто на вулиці, в цьому випадку складно встановити електропривод, адже він теж виявляється на вулиці.

Відкатні ворота бувають як з автоматикою, так і в "ручні" - все впирається в гроші та потреби клієнта, що використовує ворота (щоденне використання, ворота для дачі, резервні (пожежні, городні, задні та ін.) ворота. Електропривод, звичайно, не є обов'язковим атрибутом відкатних воріт, це більш елемент комфорту.Звичайно, набагато зручніше натиснути кнопку пульта, ніж виходити з машини в дощ і сніг.Більш того, привід для відкатних воріт заощадить Вам масу часу та нервів, особливо якщо Ви виїжджаєте з двору по кілька разів на день.

Цією публікацією ми розповідаємо широкому загалу як зробити відкатні ворота своїми руками. Влаштування відкатних воріт зовсім не так складно, як здається на перший погляд. Навпаки, конструкція їх досить проста, можете поглянути на схему або креслення відкатних воріт. І якщо Ви вирішили зробити відкатні ворота своїми руками, давайте відсановим на процесі виготовлення детальніше. Що ж являє собою конструкція воріт відкатних? У цій статті ми розповімо про основні секрети виготовлення саморобних воріт - надамо Вам схеми, креслення та ескізи воріт. Отже.

Спочатку необхідно встановити опорні стовпи для зсувних (відкатних) воріт, тобто сформувати проріз воріт. Стовп може бути - сталеву трубу 100х100, швелер, дубовий брус, бетонний або цегляний стовп. Основний принцип – бетонувати стовп потрібно на глибину не менше одного метра (на глибину промерзання ґрунту). Для цього необхідно викопати яму глибиною не менше 1м, далі встановлюємо стовпи за рівнем та заливаємо розчином. Час, необхідний для застигання бетону та досягнення необхідної міцності складає близько тижня. У цегляних стовпах дуже бажано передбачити заставні по три на кожному стовпі, розташовувати на відстані 100 мм від краю отвору. Оптимальний розмір заставної на наш погляд 60х60 мм. Заставна повинна бути врівень з цеглою або трохи випирати.

Наступний етап - це влаштування фундаменту для відкатних воріт.

Після встановлення стовпів переходимо до заливання фундаменту. Потрібно викопати яму довжиною половина від ширини отвору. Починаємо від краю отвору і рухаємось у бік відкоту воріт. Ширина ями 400-500мм, глибина 1000-1500 мм залежно від ґрунтів. Для плавунів, боліт, хитких пісків вивчаємо будівельну документацію з фундаментів. Фундамент не повинен просідати, піддаватися сезонним провалюванням-виштовхуванням і т.д.

Після того як наш котлован готовий, робимо так звану "банкетку" або заставну див. рис. нижче. Беремо швелер шириною 10-16 см і довжиною також половина від ширини отвору, до полиць приварюємо арматуру діаметром 10-14мм та формуємо адекватну просторову сітку з арматури. Далі фіксуємо банкетку в ямі, виставляємо поверхню швелера в рівень "чистої підлоги" (остаточного асфальту або плитки), крім того поверхня швелера повинна лежати точно за горизонтальним рівнем, це важливо. Швелер укладаємо впритул до стовпа. Після цього заповнюємо котлован розчином і чекаємо тиждень-другий. У результаті після проведених ми отримаємо такий фундамент:

На фото вище зображено фундамент для відкатних воріт виведений у "чистий нуль" двору, але якщо ділянка ще підсипатиметься, то важливо також визначити рівень чистої підлоги вашої ділянки перед заливкою, можливо доведеться ставити опалубку.

А тепер перейдемо до виготовлення несучого каркаса-рами відкатних воріт.

Насамперед необхідно приготувати матеріали для робіт - профільні труби 60х30 та 40х20. Після цього беремо болгарку із зачистним колом і знімаємо окалину та іржу з металевих труб. Працюючи з болгаркою потрібно дотримуватися заходів безпеки – користуємося захисними окулярами та рукавичками. Після обробки наші металеві труби потрібно знежирити розчинником та нанести ґрунт. Можна пензлем, а можна компресором. Коли це зроблено перейдемо до наступного етапу – зварювання несучої рами відкатних воріт. Для формування каркаса воріт оптимально використовувати профільовану трубу перетином 60*30мм, але можливо також і 60*40мм або 50*50мм. Немає якихось жорстких правил - використовуємо те, що є, простіше дістати або більше подобається. З труби 60х30 та формуємо зовнішній каркас зсувних воріт.

Після цього потрібно вварити внутрішній каркас (решетування), який служить для забезпечення жорсткості конструкції, а також служить для кріплення профнастилу, дощок, карбонату, алюсайдингу і т.п.). Внутрішній каркас виготовляють із труби 20*20мм, 20*40мм, у трубу 20*40 легше потрапляти заклепкою або шурупом. Внутрішній каркас показано на рис. нижче світло-сірим кольором.

Відстань "а" дорівнює ширині листа профнастилу, що використовується, стики листів повинні проходити по вертикальній трубі обрешітки. Відстань "b" дорівнює відстані, що залишилася після зашивки цільними листами. Останній лист зазвичай підрізається у потрібний розмір болгаркою. Приклад креслення відкатних воріт із шириною отвору 4 метри та висотою 2 метри:

Повинно у результаті вийде так:

Якщо Ви зашиватимете ворота з одного боку і при цьому "товстим" матеріалом - дошкою товщиною більше 20мм або металопрофілем з глибокою хвилею - то внутрішню трубу зрушуємо на край (на подвір'я), якщо з двох сторін - ставимо по центру.

Коли фарба остаточно висохне, переходимо до зашивки полотна. Матеріал зашивки кріпимо до внутрішнього каркаса за допомогою заклепок або саморізів. Рама-каркас відкатних воріт після зашивки профнастилом:

Звертаємо вашу увагу, ця ділянка противагової частини відкатних воріт рівна і не "задерта" вгору.

А тепер приступаємо до власне монтажу воріт. Спочатку на нашому фундаменті для воріт (на швелери) виставляємо ролики для воріт, розводимо їх максимально в межах противаги воріт (трикутника). На схемі показано де кріпити елементи фурнітури воріт при монтажі:

але маємо на увазі, що кінцевий ролик має розмір порядку 110 мм, тому каретку ближню до отвору розташовуємо від отвору з урахуванням цієї відстані, а далеку від отвору каретку ставимо так, щоб вона не вибивала заглушку в закритому стані. Чим ширше між каретками краще, але без фанатизму.

Після "накатуємо" на каретки нашу раму відкатних воріт, виставляємо відкатні ворота за рівнем і "прихоплюємо" зварюванням п'яти кареток швелеру, якщо все добре, то обварюємо п'яти, якщо щось не подобається виставляємо по новій, домагаємося бажаного результату (положення воріт у рівні, без перекосів і т.д.) і після цього обварюємо. Потім приварюємо верхні підтримуючі ролики, встановлюємо кінцевий ролик, приварюємо верхній та нижній уловлювачі. Накатний ролик обов'язково повинен накочуватися на нижній уловлювач і розвантажувати ворота у закритому положенні. На малюнку дивіться схему монтажу або схему встановлення відкатних воріт, а також поєднання накатного ролика та нижнього уловлювача.

Якщо ваші стовпи виготовлені з залізної труби або швелерів, то уловлювачі і верхній обмежувач можна варити прямо до стовпа. Якщо використовуються цегляні, бетонні або кам'яні стовпи - потрібно кріпити до профільної труби-нащільника (як правило 60*30, яка кріпиться до стовпа на заставні, а у разі їх відсутності на дюбелі, анкері, арматурі і т.п.).

Монтаж верхнього обмежувача (верхніх роликів)

Якщо верх ваших воріт не плоский, а арочний або має зверху декоративні елементи, то в цьому випадку робиться виносна труба (зазвичай 60х30), яка імітує "плоский" верх. Така схема вимагає встановлення додаткового опорного стовпа або "порталу" для кріплення верхнього обмежувача. Див рис.

Ще один монтажний ньюанс – для кріплення кареток можна використовувати спеціальний аксесуар – регулювальні майданчики, за допомогою них можна регулювати ворота по висоті та усувати перекоси, в деяких розумних межах. А також "вийти зі становища" при якомусь прорахунку. Але якщо всі рівні відкладені правильно і рівень фундаменту не "завалений", то ваші ворота стоятимуть правильно і без будь-яких регулювань.

Опори приварюються до швелера, а каретка кріпиться гайками.

Відкатні ворота зібрані своїми руками вийдуть за вартістю вам відчутно дешевше, ніж при замовленні "під ключ на фірмах". Для цього вам знадобиться фурнітура для відкатних воріт. Ми завжди готові надати Вам широкий вибір комплектуючих для відкатних воріт і доступні ціни.

© 2018 - 2024 Інтернет-магазин «Віп Ворота Київ» Поскаржитися на зміст
Як зробити інтернет магазин самому
Сайт створений на платформі UA MarketUA Market